Herman Van Nazareth- pseudoniem voor Herman Van Aerde – (Evergem,Belgie 1936 ) neemt een aparte plaats in op de internationale kunstscène.

Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academies van Gent en Antwerpen alwaar hij de schilders-grafische kunsten onder de knie kreeg. Op artistiek gebied een laatbloeier, maar wel zeer veelzijdig.
Begin jaren ’60 vertrekt Herman Van Nazareth naar Zuid Afrika, waar hij sindsdien een groot gedeelte van het jaar woont en werkt als Schilder en beeldhouwer.

In Zuid-Afrika krijgt Herman Van Nazareth ook de smaak te pakken van het bronsgieten.

Aan de Michaelis School of Fine Art in Kaapstad, waagt hij zich met succes aan de beeldhouwkunst. Eerst met robuuste, expressionistische ruwe vormen en figuren, later met abstract-constructieve composities.
Zijn beelden weerspiegelen getourmenteerdheid, bitterheid en opstandigheid door de sterk doorgevoerde vormvereenvoudiging, weerspiegelen zijn figuren niet allen het identiteitsloze van de mens, maar tevens diens machteloosheid in een gewelddadige maatschappij.

Na in de diverse uitdagingen in de voorbije periode zoals het bewerken van het ruwe massieve marmer, het werken met plexiglas, koper, ijzer en cortenstaal, grijpt hij in zijn latere periode terug naar de oervormen uit zijn beginperiode. Zijn beelden gaan weer aanleunen bij zijn geschilderd oeuvre.
Gefascineerd door maskers en figuren gaat hij opnieuw boetseren en komt zijn voorliefde voor het brons terug. Dit resulteert in een reeks sublieme figuren met een merkwaardige patina,eenvoudig van vorm, maar abstracta-expressionistisch van gedachtegoed.

Herman Van Nazareth blijft een vaste internationale waarde met werk in openbaar bezit en diverse private collecties. Zijn inventiviteit en doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat zijn werk steeds vernieuwend is en internationaal erkend blijft.