In kloosterdorp Steyl leeft en werkt Sjaak Smetsers met zijn muze Lianne. In deze omgeving van kloosters, parken en rust ontstaan zijn onmiskenbare beelden, die vervolgens internationaal hun weg vinden. Glas, brons, koper staal, tin ; als een ware alchemist combineert Sjaak Smetsers de meest onmogelijke materialen tot een nieuwe eenheid.
Zijn beelden lijken fantasiefiguren waar het menselijke met het dierlijke is verenigd. Fantasie en humor, transparant en doorspekt met kleur. Ver weg van de realiteit en de waan van de dag. Sjaak legt in zijn beelden de spanning bloot van het morele fundament van het menselijk bestaan, transparanter kan het bijna niet. Twee gezichten in één kop. Vier ogen. Het goede en het kwade. Zoals een contrasterende saus over uitstekend smakend voedsel. Duivels en goddelijk.

Zijn thema is universeel. Iedereen pelt het leven af, om tot de essentie te komen. Sjaak doet dat op zijn mannier. Hij heeft een levenshouding waarin gelachen kan worden en waarin de traan zich kan losweken. Hij pelt tot aan de kern en probeert het bestaan van daaruit te begrijpen en te ervaren, daar heeft hij zijn kunstenaarschap voor nodig. Daarvoor moet hij creëren.
Wij zien het terug,in zijn kunst en in zijn poëzie. Dat doet hij ‘’ met beide benen op de grond ‘’, zoals ook zijn beelden goed geaard en met beide voeten op de grond de wereld in gaan.
En die wereld is groot. Zijn werk is dan ook zeer speciaal !

october11kopie